Erfenis aanvaarden? Vermijd valkuilen. Raadpleeg altijd uw notaris!

U heeft de keuze

Als erfgenaam heeft u de keuze om de erfenis zuiver te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Heeft u eenmaal een keuze gemaakt dan kunt u daar later niet op terugkomen.

 

Zuiver aanvaarden

Deze wijze van aanvaarding kan (ook) volgen uit feitelijke handelingen. Brengt u inboedelgoederen naar uw eigen huis over dan heeft u zuiver aanvaard. Stapt u naar de bank en geeft deze bank het saldo van de rekening van de overledene aan u vrij dan heeft u zuiver aanvaard.

 

En let op: banken laten u soms zonder enige vorm van serieuze voorlichting een formuliertje invullen. U krijgt dan toegang tot de rekening van de overledene zonder dat u een Verklaring van Erfrecht hoeft te laten zien.

 

Gevolg: zuivere aanvaarding en u bent verantwoordelijk voor later opdoemende schulden waarvan u aanvankelijk het bestaan niet kende. Anders dan uw notaris die u voorlicht over de te maken keuzes en de gevolgen daarvan, kent de bank geen zorgplicht en is het uw eigen risico.

 

Beneficiaire aanvaarding

Tenzij u heel duidelijk aangeeft zuiver te willen aanvaarden, zal ieder serieuze notaris aansturen op een beneficiaire aanvaarding. Deze wijze van aanvaarding brengt een aantal formaliteiten met zich mee, maar heeft het grote voordeel dat u gewoon erft indien de nalatenschap positief blijkt, maar niet verantwoordelijk bent voor schulden indien de nalatenschap uiteindelijk negatief blijkt.

 

Verwerping

Tot slot kunt u een nalatenschap verwerpen. Indien u dit doet omdat duidelijk is dat de schulden de baten overtreffen, is dit vaak geen goede oplossing. Als u kinderen hebt komen zij door uw verwerping als erfgenaam in uw plaats. Dat schiet dus niet op. Beter is dan een beneficiaire aanvaarding.

 

Instinkers

Beruchte instinkers als het gaat om het bepalen of een nalatenschap wel of niet positief is, zijn:

 

  • De woning van de overledene staat onder water: de hypotheekschuld blijkt de waarde van de woning te overtreffen.

 

  • Indien de partner/echtgenoot van de persoon die is overleden zelf al eerder was overleden, en er toen andere erfgenamen waren dan nu, kunnen eventuele vorderingen van deze eerste erfgenamen op de persoon die nu is overleden ervoor zorgen dat diens nalatenschap negatief is. Denk hierbij met name aan de situatie dat alle kinderen van de eerste ouder erfden via een vordering op de tweede ouder, terwijl de tweede ouder 1 of meer kinderen heeft onterfd.

 

  • Indien de overledene eigenaar was van een Besloten Vennootschap (Bv) wil het nog wel eens voorkomen dat hij een schuld in privé had in rekening-courant aan deze Bv. Als deze schuld de waarde van de Bv overtreft ontstaat een probleem voor de erfgenamen.

 

Conclusie

Raadpleeg altijd uw notaris indien u erfgenaam bent. Uw notaris heeft kennis van zaken en licht u deskundig voor. De hiermee gepaard gaande kosten vallen in het niet indien u aansprakelijk wordt voor schulden van de overleden persoon. Wees niet “penny wise and pound foolish!”

 

© Notaris Wiechers | dé notaris voor senioren

(Disclaimer)