Levenstestament

Inleiding

 

In een testament regelt u van alles voor als u er niet meer bent. Maar wat gebeurt er als er een situatie ontstaat waarin u zelf korte of langere tijd geen beslissingen meer kunt nemen? Is er dan iemand die dat dan voor u kan en mag doen? Heeft u daarvoor iemand schriftelijk aangewezen? Zijn uw wensen voor zo’n situatie duidelijk vastgelegd en bekend bij degenen die u heeft aangewezen? En zijn uw naasten hiervan op de hoogte? Dit soort zaken kunt u regelen in een Levenstestament.

 

Inhoud

 

Met een Levenstestament regelt u de zaken aangaande uw privévermogen en maakt u uw wensen kenbaar op medisch gebied en wijst u iemand aan om uw wensen onder de aandacht te brengen

 

Volmacht

 

De volmacht is de basis van ieder levenstestament. Met een volmacht geeft u een ander de bevoegdheid om namens u bepaalde (rechts)handelingen te verrichten. U kunt volmacht geven aan één of meerdere personen en u bepaalt zelf aan wie u een volmacht geeft en waarvoor het afgeven van een algemene volmacht betekent vertrouwen. Vertrouwen dat de gevolmachtigde geen misbruik zal maken van de bevoegdheden die u hebt gegeven en dat diegene uw zaken in uw belang zal behartigen. Ook kunt u een toezichthouder aanstellen, aan wie de gemachtigde verantwoording dient af te leggen.

 

Medische behandelingsvolmacht

 

In een medische behandelingsvolmacht in uw levenstestament legt u vast wat uw wensen zijn voor in het geval dat u lichamelijk of geestelijk niet meer voor u zelf kunt zorgen en wie dan namens u kan en mag handelen. Wie voert de gesprekken met de artsen? In een medische behandelingsvolmacht kunt u ook een aantal verklaringen vastleggen ten aanzien van uw wensen voor uw levenseinde, zoals een niet-behandelverklaring (medische) behandelingen die u niet wilt ondergaan) en een eventueel euthanasieverzoek (in de zin van een voortijdige levensbeëindiging bij bijvoorbeeld ondraaglijk lijden). U kunt in het levenstestament natuurlijk ook bepalen dat u juist wel wilt worden behandeld. U geeft dan een behandelgebodsverklaring, waarin u verklaart dat u levensverlengende maatregelen wilt waardoor u zo lang mogelijk in leven blijft.

Het is verstandig dat u deze verklaringen schriftelijk vastlegt in een levenstestament, waardoor vast staat dat u helder en wilsbekwaam was op het moment dat u uw levenstestament heeft ondertekend. Daardoor staat voor artsen en anderen vast dat u op het moment waarop u de instructies gaf de gevolgen van uw beslissingen goed kon overzien.

 

Registratie

 

Ieder Levenstestament wordt geregistreerd in het landelijk Levenstestamentenregister. Artsen, rechters, andere betrokkenen en iedere notaris kunnen hier nagaan of u een Levenstestament heeft. Bij uw notaris kunnen zij de inhoud opvragen. Uw privacy is gewaarborgd en uw Levenstestament is altijd terug te vinden.

Doordat u uw Levenstestament heeft opgemaakt in de vorm van een notariële akte staat vast dat u begrepen en gewild eeft wat u heeft vastgelegd in uw Levenstestament. Uw notaris ziet hierop toe.

 

(C) Notaris Wiechers | dé notaris voor senioren

(Disclaimer)